Inspektion av Ursula von der Leyens man i skuggan av Qatar Gate – Bakom kulisserna


Europaparlamentet: Inspektion av Ursula von der Leyens fru i skuggan av Qatar Gate

https://www.flash.gr/politiki/2036735/eyrokoinovoulio-elegxos-kai-sto-syzygo-tis-oursoula-fon-nter-laien-sti-skia-tou-qatar-gate?fbclid=IwAR2rvvltSDGkzVq9irxlMbhwRUMMLPieaMNR6eiKUl-8Rarlm075XteDooU

AV GERINOS HATZICHRYSOS

Sju gröna parlamentsledamöter ber i ett öppet brev riktat till  EU-kommissionären med ansvar för öppenhet i EU att omedelbart genomföra en utredning av Heiko von der Leyens kommersiella verksamhet, make till Ursula von der Leyen,  nuvarande president i Europeiska kommissionen.

Orgenesis Inc.

Men det framgår av parlamentsledamöternas fråga att Orgenesis Inc., som verkar under ledning av  Ursulas make Heiko von der Leyen,  hade gynnats av en total finansiering på 320 miljoner euro från EU-kommissionen, som naturligtvis drivs av hans fru. 

Korruption i EU: Europeiska deputerade gör uppror och förklarar krig mot Von der Leyen och hans man

”Vi är särskilt oroade över publiceringen av pressartiklar i Italien och Tyskland om den kommersiella verksamheten i EU-länder av Orgenesis Inc., ett amerikanskt företag som sysselsätter Heiko von der Leyen,  make till ordföranden för Europeiska kommissionen .”

I brevet hänvisade parlamentsledamöterna till den skandal som nyligen avslöjades i slutet av oktober förra året av Lecourrier-du-soir.com och hänvisade till  närvaron av Heiko von der Leyen i styrelsen för en institution som fick finansiering på mer än 300 miljoner euro från Europeiska kommissionen, ledd av hans fru Ursula von der Leyen! 

Inför stark press från media hade  Heiko von der Leyen äntligen sagt upp sin position, men hans företag (Orgenesis Inc.) finns kvar på denna institution.  En detalj som inte undgick uppmärksamheten från de sju ställföreträdarna som tydligt underströk det i sitt brev.

”Enligt italienska medier, även om herr von der Leyen  avgick från stiftelsens styrelse, fortsätter Orgenesis Italy SRL att vara en del av projektet och får bidrag på upp till 200 000 euro per år från den italienska återhämtnings- och motståndsplanen.  Reportrarna påpekar också att Orgenesis Inc. och dess europeiska dotterbolag  inte är registrerade i Europeiska unionens transparensregister”, klagar parlamentsledamöterna.

De sju ledamöterna rapporterar potentiella intressekonflikter. ” Maken till ordföranden för Europeiska kommissionen tar på sig en ledande roll som medicinsk chef och generaldirektör i ett privat företag, involverad i projekt som finansieras eller samfinansieras av europeiska program, alltså med offentliga medel. Frågorna från EU-medborgare och deras företrädare om möjliga konflikt-konflikter (av intressen) är legitima”, påpekar de.

Ledamöterna uppmanar öppenhetskommissionären att undersöka om Heiko von der Leyens ledarskapspositioner är förenliga med hans fru Ursula von der Leyens institutionella roll.

LE COURRIER DU SOIR . 17/12/22

Kategorier:Media, Rättsstat, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Shopping cart